GAZY SPOŻYWCZE

Gazy spożywcze są szeroko wykorzystywane w różnych procesach technologicznych związanych z produkcją i przetwarzaniem żywności. Gazy w przemyśle spożywczym stosuje się także do  pakowania i przechowywania żywności. 

gazy spożywcze w jedzeniu

Zastosowanie gazów spożywczych w przetwarzaniu żywności

Gazy spożywcze stosuje się nie tylko przy produkcji mięsa, ale także nabiału. Sery pakowane są w opakowania zawierające CO2, by przeciwdziałać powstawaniu pleści. Inne produkty, które pakowane są w ten sam sposób to chociażby owoce morza, gotowe posiłki, mięsko, wypieki. 

Zastosowanie gazów spożywczych w rolnictwie


Gazy spożywcze wykorzystywane są także do ochrony zerwanych owoców i warzyw. Mają chronić przed robakami, pleśnią. Gazy mogą też przyśpieszać dojrzewanie owoców i warzyw.
 

gazy spożywcze w gastronomii

Zastosowanie gazów spożywczych w gastronomii

Gazy spożywcze wykorzystywane są przy produkcji napojów m.in. do nasycania dwutlenkiem węgla czy wypyczania cieczy podczas rozlewania. Szczególne zastosowanie gazów można spotkać w kuchni molekularnej. 
 

Szukasz Pomocy? Skontaktuj się z nami